Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Κανόνες σχολείου


Επειδή "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", όπως συνηθίζεται να λέμε, θέτουμε κανόνες στην αρχή κάθε χρονιάς ώστε να λειτουργούμε στο Νηπιαγωγείο σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο και αποδεκτό από όλους. Σε ένα πλαίσιο που έχει συζητηθεί, καθοριστεί,και συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές και Νηπιαγωγούς.
Αρχίζουμε παίρνοντας αφορμή από  ένα τυχαίο γεγονός (ένας μαρκαδόρος χωρίς καπάκι,μια φωνή πιο δυνατή από τις άλλες ή ένα κατά λάθος σπρώξιμο ενός παιδιού σε ένα άλλο).
Θέτουμε στα παιδιά προβληματισμούς του τύπου 
"τι θα γίνει αν δεν βάζω καπάκια στους μαρκαδόρους;" ή 
"Τι θα  γίνει αν όλοι φωνάζουμε τόσο δυνατά όσο ο ....... '' ή 
"σου αρέσει να σε σπρώχνουν  και εσένα οι άλλοι;" 
Γίνεται συζήτηση στην οποία τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους.
Πάντα ξέρουν ποιο είναι το σωστό και πάντα φτάνουν εύκολα  σε αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε  να περνάμε όλοι καλά στο Νηπιαγωγείο μας.
Οι ιδέες των παιδιών καταγράφονται από τη Νηπιαγωγό. 
Προσέχουμε να μην θέσουμε πολλούς  κανόνες αλλά λίγους και σαφείς. 
Αποφεύγουμε τις αρνητικές εκφράσεις και εκφράζουμε  θετικούς κανόνες. 
Έτσι λοιπόν συμφωνήσαμε με τα παιδιά στα παρακάτω:
Θα ακούμε τις κυρίες
Θα μιλάμε σιγανά
Θα περπατάμε αργά
Θα προσέχουμε τα πράγματα του σχολείου
Θα παίζουμε με όλους
Θα λέμε "ευχαριστώ","παρακαλώ" και "συγνώμη".

Στη συνέχεια κολλάμε το χαρτί με τους κανόνες σε ένα χρωματιστό χαρτόνι και το κάθε παιδί "υπογράφει" αυτή τη συμφωνία  βάζοντας το δακτυλικό του αποτύπωμα και γράφοντας το όνομά του. Τους δίνουμε μετά ένα μικρό χαρτάκι στο οποίο ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει και στολίζουμε με τις ζωγραφιές αυτές το συμφωνητικό μας γύρω γύρω.
Το χαρτόνι αυτό τοποθετείται σε εμφανές σημείο και συχνά υπενθυμίζουμε τους κανόνες μας στα παιδιά ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του σχολείου.




Ασφαλώς έπρεπε να βρεθεί και κάποιο είδος ποινής γι' αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες. "Το καρεκλάκι της σκέψης" είναι το σημείο που ορίσαμε ότι θα κάθεται όποιος δεν  λειτουργεί στο σχολείο μας  σύμφωνα με τους κανόνες. Θα μένει εκεί μέχρι να σκεφτεί το λάθος του και να ζητήσει συγνώμη από την υπόλοιπη ομάδα ή το άτομο που ενόχλησε με τη συμπεριφορά του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: