Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ο δράκος μακαρονοφάγος

Το παραμύθι "Ο δράκος μακαρονοφάγος", περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη "Τα μαγικά μυστικά" ,....



....  και μιλά για έναν παρεξηγημένο δράκο που όπως λέει και το όνομά του, του αρέσει πολύ να τρώει μακαρόνια, τα οποία μαγειρεύει μόνος του,  τραγουδώντας το αγαπημένο του τραγουδάκι  
"δρακουλί, δρακουλί μακαρόνια με τυρί, δρακουλί, δρακουλάτα μακαρόνια με ντομάτα".
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι στα παιδιά και είδαμε τις ζωγραφιές του , συνεχίσαμε με τις παρακάτω δραστηριότητες:

1. Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες τραβώντας κλήρους.

  Η κάθε ομάδα ονομάζεται Σαλαμοφάγοι, Μπριζολοφάγοι, Κεφτεδοφάγοι και Μακαρονοφάγοι.Ένα παιδί - ο βασιλιάς.......


......... δίνει εντολές (π.χ. οι Σαλαμοφάγοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά, οι Κεφτεδοφάγοι να ξύσουν το κεφάλι τους κτλ).  
2. Οι ίδιες ομάδες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν το χαρακτηριστικό δράκο τους.Συνεργάζονται στην κατασκευή και τελειώνοντας γράφουν το όνομα του δράκου τους.




3 . Σε μεγάλο χαρτί γράφουμε Μακαρονοφάγος ,και τα παιδιά μετρούν τα γράμματα. Στη συνέχεια χτυπάμε τις φωνούλες (συλλαβές) παλαμάκια και μετράμε πόσα χτυπήσαμε . Χωρίζουμε τις φωνούλες σε χωριστά κουτάκια.Το ίδιο κάνουμε και για τους άλλους δράκους. 

4. Στο   βιβλίο βρίσκουμε πού είναι το τραγούδι του δράκου . Ρωτάμε πώς το κατάλαβαν. Μας απαντούν "από τις νότες". Λέμε πως οι νότες είνα ένας τρόπος για να  διαβάζουμε τη μουσική όπως διαβάζουμε τις λέξεις με τα γράματα. Τραγουδάμε το τραγούδι του δράκου χτυπώντας παλαμάκια, χτυπώντας δάχτυλα, ψιθυριστά, με δρακουλίσια φωνή κτλ.


5. Στο βιβλίο βρίσκουμε τα γέλια και τα διαβάζουμε δείχνοντας κάθε ΧΑ ξεχωριστά.  Μετράμε τα ΧΑ. Τα γέλια μπορούμε να τα κάνουμε αλλά και να τα γράφουμε!!!!


6. Σε μεγάλο χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα δράκο  που έχει ένα μάτι. Το άλλο μάτι του το φτιάχνουμε σε ένα μικρό χαρτάκι. Ένα παιδί με δεμένα μάρια προσπαθεί να βάλει το μάτι όσο πιο κοντά στη σωστή θέση . Το αποτέλεσμα συχνά είναι αστείο και μας διασκεδάζει.





7. Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τα εντυπωσίασε περισσότερο από το παραμύθι του Μακαρονοφάγου. 


Μπράβο παιδιά!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: