Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Ήπειρος

Γράμμα από τα Γιάννενα μας έστειλε ο φίλος μας Φώτης και μας παρουσίασε με συντομία την οικογενειακή ζωή του καθώς και κάποια ιστορικά στοιχεία του τόπου του. Κατά τυχαίο, μάλλον, τρόπο οι δραστηριότητές μας σήμερα είχαν περισσότερο σχέση με τη γυναίκα.  •  Τα παιδιά έχοντας μάθει τη διαδικασία από τις προηγούμενες μέρες έψαξαν για τα Γιάννενα στο χάρτη αλλά δεν τα βρήκαν. Έτσι τους οδήγησα στην άλλη ονομασία τους -Ιωάννινα.
  • Παρατηρήσαμε το γεωφυσικό χάρτη και είδαν ότι είναι μια περιοχή  γεμάτη με βουνά  . 
Μάθαμε τον όρο οροσειρά και βέβαια διαβάσαμε στο χάρτη "Οροσειρά Πίνδου".( Θυμηθήκαμε το ποίημα κάποιου παιδιού από την 28η Οκτωβρίου:
Στης Πίνδου τα ψηλά βουνά 
ακούστηκε το ΟΧΙ
και βούιξε κάθε κορφή 
και κάθε ράχης κόχη!!


  •  Ο Φώτης στο γράμμα του μας είχε πει ότι ο μπαμπάς του δουλεύει στο εργοστάσιο της Δωδώνης και έτσι μας απασχόλησε το ερώτημα "τι δουλειές κάνουν οι άνθρωποι σε ένα τόπο γεμάτο με βουνά. Ανάμεσα στα άλλα που ακούστηκαν, ( είπαν δουλειές στο δάσος, δουλειές με τις πέτρες-χτίστες).....
 


..... είπαμε την κτηνοτροφία 
και θυμηθήκαμε αυτά που είχαμε μάθει για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  • Η μητέρα του Φώτη δουλεύει στο Μουσείο. Είπαμε τι είναι το Μουσείο και τι πράγματα βρίσκουμε   εκεί. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το  Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.
Ο Κολοκοτρώνης
 http://www.vrellis.gr/gp/exhibit.html
  • Στη συνέχεια μιλήσαμε για τις ασχολίες των γυναικών στην Ήπειρο κατά το παρελθόν. Έτσι μιλήσαμε για τα υφαντά και τα κεντήματά τους. Τελειώσαμε το δικό μας υφαντό ...και το χαρίσαμε στο Λάκη ( την κούκλα του σχολείου μας,  για χειμωνιάτικο σκέπασμα).Με αφορμή το σχέδιο στο υφαντό μας μιλήσαμε για τη συμμετρία  του καθώς και τη συμμετρία στο σώμα μας.
  • Φτιάξαμε   ομαδικά ένα κέντημα σταυροβελονιά (όχι με βελόνα και κλωστή αλλά με μαρκαδόρους και το γράμμα Χ από το Χάρη μας)


  • Παρατηρήσαμε την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών και  φτιάξαμε το χαρακτηριστικό μαύρο μαντήλι από γκοφρέ χαρτί.
  • Στη συνέχεια είπαμε την ιστορία της Κυρά Φροσύνης και  χρωματίσαμε τη φιγούρα της.

  •      Σειρά είχαν τώρα οι Σουλιώτισσες και η συγκλονιστική ιστορία τους.
Στο Ζάλογγο οι Σουλιώτισσες
 με τα μωρά στα χέρια 
το θάνατο προτίμησαν
 απ' των εχθρών τα χέρια..
Το Μνημείο στο Ζάλογγο.

και το "έχε γεια καημένε κόσμε" σε μια από τις πολλές παραλλαγές του.
                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: